Värmlands Idrottshistoriska
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

TORSBY SKI FESTIVAL DEN 28 – 30 AUG -09

Gå ner

TORSBY SKI FESTIVAL DEN 28 – 30 AUG -09 Empty TORSBY SKI FESTIVAL DEN 28 – 30 AUG -09

Inlägg  tomasc ons sep 02, 2009 10:51 pm

TORSBY SKI FESTIVAL GENOMFÖRDES FÖR ANDRA ÅRET I RAD DEN 28 – 30 AUG -09.

Text Håkan Halstensson

Lördagen den 28:e genomfördes ett idrottscafé under ledning av Per-Åke Yttergård, Torsby, chef för nordiska grenar på Svenska Skidförbundet.

Till caféet hade man samlat meriterade längdskidlöpare.
Äldst och först ut till intervju var SUNE LARSSON, Oxbergs IF numera boende i Torsby som 1959 vann Vasaloppet med tiden 5.13,28. Sunes beskrivning om loppet: ”vi åkte upp till Sälen dagen före, vallade och donade med skidor och utrustning. Trots dessa förberedelser var vi uppe vid 4-5-tiden för en s.k. ”nervösvallning”. Det var kallt, även under hela loppet och jag slapp valla om. Ledde med 8 min. i Oxberg som i mål var hela 12 min. före tvåan.”

I släkten Larsson från Oxberg finns 4 Vasaloppsvinster. Kusinen Gunnar har 2 vinster och brorsonen Staffan 1 vinst.
Hur tränade Du Sune?
” Skogsarbete som lördagar och söndagar byttes ut mot 5-6 mils distansträning. I dec. låg vi 3 veckor i Vålådalen med Gösta Olander som inspiratör. Testade på slutet rullskidor med handbroms. Det var stora hjul för det fanns inga asfaltvägar att åka på. För oss en stor modernitet i träningen”
Vad betyder skidtunneln för skidsporten?
”Mycket bra man kan träna oberoende av väder och ger bra träning”.

LARS ”Finnskoga-Lasse” OLSSON berättade att han lockades aldrig av att åka Vasaloppet och uppfattningen om Lasse var enbart ”sprintskidåkare”. Detta till trots har han vunnit ett långlopp en gång. Det var Nordensköldsloppet i slutet av sin karriär. Han har också en meriterande 2:a plats från Haldor Hanssons minne, ett 6-milslopp.
Visst är det startsnabbe ”Finnskoga-Lasse” vi bäst minns från svenska stafettävlingar.
Största triumfen VM-guld 1962 i Zakopane. Stafettlaget i tur och ordning Lars Olsson, Sture Grahn, Sixten Jernberg och Assar Rönnlund. Lasses otroligt fina teknik och följsamhet i skidspåret beundrades av alla skidvänner.
Hur tränade Du Lasse?
”Sommaren ingenting. Genom skogarbete fick man allsidig styrka och träning. Då vi högg bodde vi i kojor och det var långt att gå dit på måndag och hem på lördag – det blev träning det också.”
Vad betyder skidtunneln för skidsporten?
” Har åkt ett varv i tunneln och det blir nog bra träning för ungdomarna”.

MARIE-HELENE ”Billan” ÖSTLUND berättade med inlevelse från VM-guldet på 20 km i Oberstdorf 1987.
”Jag var 20 år då. På morgonen försov jag mej. Fick ingen bra start men allt eftersom gick det bättre och jag kände vilken bra form jag hade. Allt stämde. Kanondag, Bra skidor, jag återhämtade med direkt i utförslöporna. En toppendag som man bara har någon gång i sin karriär – och tänk att det skulle ske en dag som denna.”
”Billan” har 19 SM-guld individuellt. Förutom guldet från Oberstdorf har hon också stafettbrons från samma VM. Detta tillsammans med Magdalena Wallin/Forsberg, Karin Lamberg, Annika Dahlman. Billan åkte 4;e och sista sträckan. Kvällen innan hade hon blivande maken Erik Östlund diskuterat taktik för loppet. Eriks förslag var att inte gå upp och dra ifall det var att det var flera som kom samtidigt till växling. Östtyskland och Sverige växlade ungefär samtidigt på placeringarna 3 och 4. Taktiken satt, östtyskan fick dra och ”Billan” avvaktade och spurtade förbi och tog bronset till Sverige. Ytterligare ett stafettbrons från Tunder Bay-VM 1995 och individuellt silver från 10 km i Val di Fiemme 1991.

Hur tränade Du ”Billan”?
”Styrketräning, rullskidor, löpning, skidgång, glaciäråkning. Cirka 6-700 tim / år.”
Vad betyder skidtunneln för skidsporten?
”Upplevde en pånyttfödelse då vi hela familjen testade. Jätteroligt. Hit kommer vi att åka fler gånger med våra barn med nöje för hela familjen”.

LENA CARLSSON-LUNDBÄCK har 17 SM-guld som hon stolt berättade var fler än vad maken Sven Åke har. Från internationella mästerskap har hon VM-7;a 1978 i Lahtis och VM-9:a 1982 i Oslo. Speciellt minne har hon från Falu-VM 1974 där hon körde första sträckan i stafetten. Oturen hängde på i detta VM. Lena bröt staven på startsträckan och alla minns vi Hans-Erik Larssons bindningsmissöde i herrstafetten. Trots Lenas stavbrott blev det ändå en 4:eplats för Sverige.
Hur tränade Du Lena?
” Det var att springa och åka rullskidor som gällde. Styrketräningen var ungefär lika mycket under en hel säsong för mej som dagens aktiva tränar på en vecka”.
Vad betyder skidtunneln för skidsporten?
” Sven-Åke och jag kom just till detta café så vi har inte testat ännu. Vi har stora förväntningar och ser med spänning fram till att få prova. I klimatförändringens tidevarv har den stor betydelse. I Norrbotten där vi bor har vi också snöproblem faktiskt”.

SVEN-ÅKE LUNDBÄCK tog OS-guld på 15 km i Sapporo 1972. Han var då 24 år gammal.
Det påstods att han ledde loppet redan efter 300 m. Rapporteringen fungerade perfekt såväl framåt som bakåt. Segermarginalen blev hela 42 sek. 1978 var Sven-Åkes bästa säsong. VM-guld på 50 km, nystartade världscupen vann han och utsågs det året till världens bäste skidåkare.

1981 avslutades karriären med Vasaloppet som slutmål. Ett lyckat slutmål vinst i Vasaloppet och rycket utanför Oxberg gav Lundbäcks namn som en del i Vasaloppet genom dopet av lundbergsbacken. En hemsk backe kommenterade min bänkgranne Rune Mattson som tillhör de värmländska vasaloppsprofilerna.
Sven-Åke anser att Vasaloppssegern är hans största bedrift. Segertiden i Vasaloppet 4,24.30. Vem var tvåa frågade Yttergård: ”Det vet jag inte” blev svaret. Segermarginalen visste han: 2 min.

Hur tränade Du Sven-Åke?
”Sommartid skogsarbete, långa träningsturer och något glaciärläger. Därefter skidor på heltid. 7-800 tim /år”.

BENNY KOHLBERG stafetthjälte såväl lokalt som internationellt.
Lokalt mest känt är hans förstasträcka på Svenska Skidspelen 1978. Benny var startman för Värmlands distriktslag och vann sträckan i kamp med övriga distriktslag och landslag. Direktsänt i TV och Bennys genombrott var ett faktum. Den internationella bravaden kommer från OS i Sarajevo 1984. Startmannen Thomas Wassberg växlade till Benny med cirka 10 sek ledning före ryssen. Övriga i laget Jan Ottosson och Gunde Svan skötte sina kort och OS-guldet var bärgat.

Hur tränade Du Benny?
”Började i lumpen. Hade haft ryggproblem i junioråldern. Blev bättre av styrketräningen och konditionen förbättrades och det ena gav det andra”.
Vad betyder skidtunneln för skidsporten?
”Har inte testat tunnel än. Jag vet att ungdomar från Västvärmland regelbundet åker hit för att träna och det ger dem fina förutsättningar inför säsongstarten utomhus”.

ERIK ÖSTLUND taktikern i skidspåret. Deltog i 12 av de 13 raka stafettsegrar Sverige hade under Lars-Göran Petterssons ledarskap. Erik var en given startman. Han gav flera exempel på taktiken och dispositionen i samband med den rollen. Hans taktik var att starta snabbt och inta en position, 2, 3 el 4 beroende på hur tätmannen åkte. Efter cirka 7 km kom så Erik med en tempoökning som i regel gav resultat och växlade mestadels med Sverige i ledningen.. Dagens sprintskidåkning tror Erik skulle ha passat honom bra. Han gillade fart och taktisk skidåkning.

Hur tränade Du Erik?
Tyvärr kom inte den frågan till Erik.

LARS-GÖRAN PETTERSSON var förbundskapten under 12 år under perioden 1981 – 94 med uppehåll för engagemang på SPA i Sunne en period. Var anställd som juniorlandslagsledare i 6 år och 6 år för herrlandslaget. Under sin ledarperiod hos Svenska Skidförbundet har han varit med om att ta hem 30 OS- och VM-medaljer totalt.

Vad betyder skidtunneln för skidsporten?
”Mycket positivt. Och i Torsby finns allt förspänt för skidåkning och skidskytte. Tunneln, bra terrängbanor, rullskidbanor, testcenter, förnämlig skidstadion, bad ja allt för att ge bra förutsättningar för en intresserad skidåkare eller skidskytt”.

Svenska skidförbundet bildades 1908.1927 togs första medaljerna i VM i Cortina d´Ampezzo.
John Lindgren vann 18 km, 8 min. före tvåan. Han vann också 50 km den gången med 18 min. före tvåan. Arvikasonen Tore Edman vann Backhoppningen vid detta VM.

Året efter 1928 var det OS i St Moritz. Med tredubbelt svenskt på 50 km. Vann gjorde Per-Erik Hedlund Särna. John Lindgren var uttagen och en av favoriterna. Han avstod OS till förmån för DM i Västerbotten. Vann han där hade han erövrat ett vandringspris för evigt. Snacka om prioritering!

Under Svenska Skidförbundets 100 år har 243 OS- och VM-medaljer erövrats. De nu levande medaljörerna tilldelades en jubileumsplakett i samband med 100-årsjubileet i november 2008. Alla hade inte möjlighet att närvara då. Så var fallet med tre av dagens idrottscafégäster varför de ur Per-Åke Yttergårds hand fick motta dessa plaketter under publikens applåder.
Lasse Olsson, Sven-Åke Lundbäck och Benny Kohlberg var medaljörerna..

Därmed var ett mycket intressant och lyckat skidcafé avslutat.

Fortsättning lär följa. Ski nostalgi 2007 och så årets skidcafé – är det vartannat år vi skall sikta in oss på skidornas historia i samband med Torsby Ski Festival? Vi hoppas på det.
TORSBY SKI FESTIVAL DEN 28 – 30 AUG -09 Torsby.th
Foto: Anders Byström SSF
Cafépanelen: ”Billan” Östlund, Eva-Lena Carlsson-Lundbäck, Sven-Åke Lundbäck, Benny Kohlberg, Lars-Göran Pettersson, Lars Olsson, Sune Larsson, Erik Östlund. Med ryggen mot kameran, cafévärd Per-Åke Yttergård.

tomasc

Antal inlägg : 10
Registreringsdatum : 08-04-27

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet