Värmlands Idrottshistoriska
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Bok-Idrottscafé Torsby 081127

Gå ner

Bok-Idrottscafé Torsby 081127 Empty Bok-Idrottscafé Torsby 081127

Inlägg  tomasc tis maj 05, 2009 10:23 pm

Bok- idrottscafé Torsby 081127 kl. 18.30 – 21.15

Kulturchefen i Torsby Kommun, tillika kvällens fotograf Ingemar Nordström hälsade välkomna och bjöd därefter varsågod till kaffebordet.
Därefter tog Håkan Halstensson vid och berättade om bakgrunden till caféet, ett samarbete mellan VIS och Länsbiblioteken i Värmland med anledning av VIFs 100 årsjubileum detta år.
Presenterade VIS hörnpelare, VISaren, Caféerna, Idrottsvetartävlingen och museedelen.
Berättade om medlemsstocken som nu växt till över 1000 medlemmar.
Så var det så dags för Birgitta Sundberg som läste Hulda på Brôtens Sporten som publicerades i VISaren nr 1/2003
Hon fortsatte med Selma Lagerlöfs

Hälsning till Vinterspelen 1930.

Prise vi än så högt maskindrivna
vagnarnas framfärd,
deras svindlande fart och rikedoms-
bringande nytta,
skönast och dråpligast ter sig ändock
och kärast för mänskan,
löparn, som ilar förbi på glättade
skidor behändigt,
endast hulpen framåt av egna muskler
och senor.

Selma Lagerlöf
Mårbacka i februari 1930.

Bok-Idrottscafé Torsby 081127 F1405aa7c205a2c9510c36dfb4ae754b2g
Alf Brorson foto Ingemar Nordström

Alf Brorson gav oss en gedigen presentation om Torsbys rikedom vad det gäller dess idrottares förekomst i litteraturen. Han började dock med en egen presentation – skridskolöparen Alf som innan tonåren flera gånger läst Sigge Ericssons bok Vinnande skär från pärm till pärm.

TorsbyLeken en kortlek med idrottare och ledare från Torsby kommun gav Alf en påminnelse om hur stor och rik som denna kommun är på idrottare och ledare som gjort sig kända över landet och världen.
Därefter började Alf att plocka och bläddra i den meterhöga stapeln av böcker som berörde idrottare från Torsby kommun eller som handlade om idrott och författade av Torsbybor.

Först i skaran ”tegelsten” Idrott i Nordvärmland under 100 år: John Erikssons gedigna dokumentation. Presenterad i VISaren nr 4/2007.

Toini Gustafssons bok – från adresslapp till guldmedalj där hon tacksamt skriver:
Rektor Lars Elam gjorde t.o.m. först upp schemat för mej, så att det passade mej. Därefter spikades övriga timma. Så beviljat hade jag det alltså och det är med verklig saknad jag tänker tillbaka på åren vid Kvistbergsskolan.

Åter till Alfs ursprung Fiskevik och nu blev det ett fotografi på Degerfors IF och Fiskevik IF från Fiskeviks storhetstid. DM-final. Det var tider det.

Kompisen och VISarens redaktör ”Keepers” presentation av ”Rännbergarn” Kurt Axelsson i Rännbergs 50-årsskrift var nästa del av presentationen.

John Erikssons gedigna dokumentation FRIIDROTTAREN SK Bore Friidrottssektions klubbtidning via nr 2 2008. Årgång 28 presenterades. OBS 28 – snacka om engagemang och uthållighet.

Sen år 1988 har SK Bore Friidrott haft minst en Svensk Mästare varje år. Det vill säga från och med att vi fick allvädersbanor på Björnevi.

Därefter kom Alf över till Värmland förr och nu årgång 1982 som var en jubileumsskrift för Värmlands Idrottsförbund 75 år. Där uppehöll han sig vid värmländsk skidsport med Toni, Artur, Finnskoga-Lasse, Kjell Lidh, Inge Lindkvist m.fl. Det fortsatte med Värmländsk idrott 100 år och nu kom bl.a. Benny Kohlberg och Thomas Wassberg upp på tapeten. Skidor och nu i kombination med skytte och nuvarande norske skidskyttelandslagets coach var nästa objekt. Mikael Löfgren. Han presenterades via den skrivning som finns i vår egen bok Värmländska representanter i Olympiska spel under 1900-talet. I denna bok kan man räkna fram till inte mindre än ett 20 tal olympier med anknytning till Torsby kommun.

Kurt Hamrin var näste man till presentation. I hans bok Mina drömmars mål finns inget om hans historia bakåt i tiden men via VIS engagemang inför ett Idrottscafé i Vitsand 2001 där Kurt medverkade kunde man spåra hans rötter till såväl Östmark som Vitsand och även till Lekvattnet hade ”Kurre” viss knytning. Referat från detta ”Kurre Hamrincafé” finns i VISaren nr 4/2000.

Att Svennis förekommer i pressen och litteraturen ( bl a, Sfinxen från Torsby) är allom känt. Att han finns med i en engelsk lärobok med titel – I´m outdoors är ej så känt med Alf hade läroboken.

Idrottsvännen Holmes har Åke Heirtner presenterat i häftet Holmes MINNESBILDER sammanställt av VIS-medlemmen Matts Halldin. Homes med många järn i elden och eldsjälen för så mycket i Torsby. Det var han som introducerade och ivrade för såväl backhoppning via ”Holmeskollen” vid Vasseruds skola som stor ivrare för tennissporten.

Handikappidrottaren – den första produkten av Fryk-Center handikappidrottssatsning var KåreLiljedahl. Efter rehabilitering och jobb på Fryk-Center började han studera på Medialinjen vid Stjerneskolan. Som specialarbete i studierna skrev han boken Livet rullar vidare. Jo Kåre blev olympisk guldmedaljör vid handikappolympiaden i Arnhem, Holland 1980. Alf presenterar ett stycke i hans bok om hans vardag, med de bestyr som en förlamad person har att ta i tu med stundligen och dagligen. Därtill vara tränings- och tävlingsvillig så att man tävlar på världsnivå imponerade verkligen på Alf och caféets åhörare.

Ungdomsförfattaren Hans Erik Engqvist med massor av ungdomsböcker bakom sig har skrivit boken – det blå bandet. Stor del av handlingen i denna bok är om handikappidrotten på Fryk-Center och anläggningarna och resurserna som där fanns. Någon dags besök av författaren på Fryk-Center där han fick träffa drabbade ungdomar gav stoff till denna bok.

Alf fastnade i Handikappidrotten och berättade att han just nu är behjälplig i en bok som skrivits av Handikappidrottaren Tommy Gillerås från Lima. Tommy är såväl världsmästare som olympisk mästare i bordtennis för CP-skadade. Mycket av sin träning har han haft på Fryk-Center och i Torsby och i boken framgår mycket väl vad denna omgivning betytt i Tommys idrottande och vardag. Alf menar att detta kommer att bli en mycket intressant bok.
Bok-Idrottscafé Torsby 081127 9cc02a35b34ade18fb8da311e36f46622g
Håkan Halstensson och Birgitta Sundberg Foto: Ingemar Nordström

Birgitta Sundberg fortsatte nu och läste ur boken Vårt Värmland av Bengt Berg och Per Helge, teckningar av Jörgen Zetterquist.

Vad tänker de på dessa pojkar med sina månbelysta pannor, blankslitna snörkängor?

En teckning efter Torsby Ifs fotbollslag anno 1921 var förebilden, där författaren bl.a. undrar vad högerhalven tänker på. Tänker han på sin avbetalda Rex med svällande ballongdäck och blixtblank ringklocka?

Någon kanske tänker på sin äldre bror som emigrerat till Amerika och vänsteryttern värms av faderskapets förpliktigande stolthet: en son är född!

Detta var en lämplig övergång till Rolf Lövenholms presentation över vad som Torsby IF kommer att bjuda på under 2009 då föreningen firar 100 år. Mestadels av firandet kommer att ske från midsommar och framåt. Svennis, Gunder Bengtsson, Brödrna Berg, Bull, Grischa, Helge, Husing, Högda, Jalle, Kicki, Kimpen, Kisen, Knubben, Kubblek, Ladde, Lell-Gösta, Ling, Ludda, Mössa, Nenne, Pålle, Slaktern, Sleva Täppa, Volta, Åsen med flera kommer att ihågkommas på något sätt. Dunderjubileum är att vänta.
Bok-Idrottscafé Torsby 081127 E987a9ac42e5a18fb7342aad261653472g
Gustaf Einerman och Håkan Halstensson Foto Ingemar Nordström

Piggelin var en värmländsk uppfinning. Det gällde att ha motionsaktiviteter för barn och skolungdom. Ansvarig var Värmlands Skolidrottsförbund. En av pådrivarna var dess sekr. på -60 och -70-talet Gunnar Einerman. Piggelin togs över av Svenska skolidrottsförbundet och döptes om till ”Sockan”. Verksamheten svalnade och försvann.

Gotlands Idrottsförbund som i år firar 100 år har som en jubileumsaktivitet tagit upp Piggelin.

Detta uppmärksammade vi i VIS och vid dagen möte hade VIS också fått fram en hälsning till Gunnar Einerman som överlämnades. Gunnar tackade och var överraskad att han blev ihågkommen och att Piggelin ”levde” på Gotland hade han ingen aning om.

Alla fick vi en påminnelse om en mycket uppskattad aktivitet runt om i de värmländska skolorna som borde tas upp igen varför inte via IDROTTSLYFTET?
Bok-Idrottscafé Torsby 081127 Piggelin
Bok-Idrottscafé Torsby 081127 D4eaa91c9ab0cf20f113c228af6273b92g
Per-Åke Yttergård Foto Ingemar Nordström

Per-Åke ”Perra” Yttergård – Torsbybo med betydande ansvar för Svensk skidsport var på plats och presenterade Svenska Skidförbundets 100 årsjubileum. Signar Eriksson och ”Plex” Pettersson har gjort en förnämlig jubileumsbok som presenterades. Vi fick också uppmaningen att boka in 7 januari 2009 kl. 20.00 då SVT via Jens Lindh gör en presentation av Skidförbundets 100 år.
Bok-Idrottscafé Torsby 081127 A1ac1ec47aa7c1d024e761cce9ddc3622g
Annika Eriksson Foto Ingemar Nordström

Annika Eriksson anställd av Arkivcentrum och med Torsby som stationeringsort berättade om vikten av att ta vara på klubbarnas historia och handlingar. Något som VIS förfäktar vid alla sina caféer runt om i Värmland. Nu vet vi att ombud för detta angelägna arbete finns också i Torsby.

Våra lokala idrottsmäns smeknamn berördes och några är redan nämnda i samband med TIF 100 år. Tyvärr slog klockan 21.00 och det var dags att runda av. Innan detta var möjligt kom ytterligare två punkter upp. .
Det är viktigt att idrottshistorien lever i Torsby och kulturchefen lovade att Biblioteket står öppet för idrottscaféer när helst vi vill. Vi vill ha ytterligare en träff våren 2009 kom vi fram till.

Eftersom Yttergård fanns på plats så var vi också intresserad av verksamheten idag i Skidförbundet. ”Perra” berättade med stolthet om WC-tävlingarna i Gällivare, om Kalla och Hellner och såg mycket positivt på framtiden. Alla önskade vi honom och svensk skidsport lycka till och därefter avslutades möte med konstaterandet att tiden går så fort då man har trevligt och alla är engagerade.

Håkan Halstensson

tomasc

Antal inlägg : 10
Registreringsdatum : 08-04-27

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet