Julcafé 3 december 2008

Gå ner

Julcafé 3 december 2008 Empty Julcafé 3 december 2008

Inlägg  tomasc i fre jan 23, 2009 9:24 am

Julcafé i Idrottens hus den 3 december 2008


Det nu traditionella julcaféet arrangerat av Karlstads-Hammarö Idrottshistoriska Förening med mediatungviktare som Håkan Kamp, NWT, Joakim Strand, VF, Mats Fagerström, SR Värmland, samt speciellt inbjudne gästen, friidrottens nye förbundskapten Stefan Olsson, i panelen och Anders Ajaxson som koordinator blev till en intressant rekapitulation av idrottsåret 2008.


Det sträckte sig från tävlingsårets internationella höjdpunkter till mera jordnära värmländska idrottshöjdpunkter. Heta ämnen framför andra var lagsporterna fotboll, ishockey och bandy. Från Superettan degraderade Degerfors IF var föremål för en ingående granskning/ eller okulärbesiktning om ni så vill.


# Här några åsikter om den värmländska fotbollen m/08:

- Degerfors får svårt ta sig tillbaka till Superettan. Jag tror fotbollens framtid i Värmland finns i Karlstad. Om det sedan blir i United eller någon av de andra klubbarna får framtiden utvisa. United sänder ut signaler om mindre god organisation och dålig ekonomi. Karlstad har på senare år producerat en rad goda fotbollsämnen, flera av dem har visat upp kunnandet i pojklandslagen. (Kamp)


- Infrastrukturen är god för fotboll i Karlstad; hallar, planer, gräsytor, bra träningsmiljö. Damlaget Qbik tappade ett helt lag efter att den allsvenska storhetstiden tagit slut men lyckades hejda ett fritt fall och kan nu ta ny sats i division 1-serien. Några omedelbara planer på att återta förlorad mark föreligger inte försäkras det från ledarhåll. Men om något år kanske…(Olsson)


Agne Andersson, själv aktiv i röda vita laget, när det var bara något mål från mästartiteln i början på 1960-talet, har ett rymligt Degerforshjärta som han inte vid något tillfälle förnekar.

- Jag tror aldrig man ska räkna bort Degerfors. Min egenhändiga prognos säger att de kan vara tillbaka i Superettan om tre år.

Varför gick det galet 2008?

- Strategiska misstag; duktiga spelare i landslaget blir inte alltid detsamma som klubbchef. Man släppte i väg duktiga spelare som Drugge och den där försvaren och någon till. Och kunde aldrig ersätta dem med kvalitetsspelare.

- Med avgångarna kvar hade Degerfors kunnat bli ett topplag


Bandy var givetvis på tapeten. Allt färre spelar bandy. Behovet av en hall är uppenbar.

- Har vi inte taket över banan inom fem sex år är bandy död här. (Fagerström)

- Pessimism präglade även Håkan Kamps funderingar. Jag befarar att det kan gå ännu fortare…

- Det är ingen halleluja-stämning i bandyn. Klubbar som har hallar visar inga uppåtgående publiksiffror och så är bandy svår att lansera i tv. (Olsson)


Karlstads publikkrösus nummer ett i lagidrotterna, Färjestad BK, har fått vidkännas ett publikbortfall. Panelen hade många åsikter om varför…

- För många ointressanta matcher. (Kamp)

- Det är inte realistiskt tro att publiksnittet ska fortsätta ligga just under åtta tusen… (Strand)

- Stefan Olsson ser inte bara oron på arbetsmarknaden som skäl till publikbortfallet. Kvalitén på elitserien är lite sämre i år. Det är en nesa för de svenska klubbarna att inte ta sig vidare från första omgången i Champions League.


Andra åsikter om hockeyn från såväl panel som åhörare:

- För många utländska spelare i elitserien.

- För många spelar bara för pengarna.

- Klubbkänslan finns inte längre som förr.

- Joakim Strand påpekade att Färjestad saknar spelare som Pelle Prestberg typ. Han gjorde ändå 26 mål ifjol.

- Få lag har levererat färre mål än Färjestad i årets seriespel.

- Det har inte hänt något uppseendeväckande i ramen kring Färjestads hemmamatcher i Löfbergs Lila Arena. Storvulna planer om att bjuda publiken kringarrangemang – liveunderhållning före nedsläpp, tävlingar av olika slag, autografstund med spelarna efter matchen – föll platt när FBK-ledningen upptäckte att publiken kom ändå. (Rune Nilsson)

- Kanske dags att realisera en plan B nu?

- Hur möter Färjestad lågkonjunkturen i samhället?

- Kommer det att behövas fler åtgärder än att differentiera biljettpriserna sett till vilka lag som gästar Karlstad?

- värmländsk idrott producerar talanger som aldrig förr.


Anders Ajaxson lät panelen namnge ämnen för större uppgifter.

- Slägglöftet Marcus Johansson i Sifhälla och korta häckens Filip Lööv (Olsson)

- Utförsåkaren Matts Olsson och Jenny Falkman Brink (Strand)

- Färjestads Marcus Johansson sticker ut lite grann…(Kamp)


Individuella idrotten ventilerades också ingående och då framför allt ett namn; handikappade simmaren Anders Olsson från Hagfors, flerfaldig världsmästare, mångfaldig världsrekordhållare, olympisk mästare och det allmänna omdömet kan sammanfattas med följande ord: Anders Olsson visar att det går att besegra även det svåraste handikapp. Hans prestation är enastående.


Skidskyttarna Bergman och Ekholm, bågskytten Sjöwall och seglaren Lööv är värmlänningar som håller en hög internationell standard.


Sjöwall hyllades för övrigt av ordföranden i Värmlands Idrottshistoriska Sällskap, Rolf Bylund, med blommor och diplom för sina insatser 2008. Sjöwall underströk det goda förhållande som råder mellan henne och skrivande media. Det är ju alltid så att den som hör av sig, alternativt meddelar var det går att få kontakt, har lättare att bli omskriven än den som aldrig söker kontakt med tidningarna.


Agne Andersson öppnade och avslutade julcaféet och redogjorde för vad som kommer att hända under våren i cafésammanhang. Utan att gå händelserna i förväg har den idrottsintresserade mycket intressant att se fram emot.


Rune Nilsson

tomasc

Antal inlägg : 10
Registreringsdatum : 08-04-27

Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet