Julcafè 4 december2007

Gå ner

Julcafè 4 december2007 Empty Julcafè 4 december2007

Inlägg  Admin i mån mar 10, 2008 11:56 pm

Karlstads Idrottshistoriska Förening anordnade den 4 december det traditionella julcaféet med deltagande av sportjournalister. Anders Ajaxson höll i caféet, och de särskilt inbjudna gästerna var NWT:s sportchef Håkan Kamp, VF:s sportchef Joakim Strand och Eurosports Stefan Olsson. Anders uppläggning med olika frågeställningar som var och en av de inbjudna gästerna fick ta ställning till och med möjlighet till kommentarer och frågor från övriga cafégäster var mycket lyckad. Här följer några axplock från det som ventilerades.

Det ansågs riktigt att Svenska Dagbladets bragdmedalj tillföll Anja Persson i år, även om någon tyckte att den kunde ha delats med Carolina Klüft. Det framfördes att juryn kanske borde återgå till att mera premiera bragdmomentet än vad som varit fallet under senare år.

Meningarna var delade beträffande Sveriges chanser i nästa års EM-slutspel i fotboll. Det konstaterades att Sverige har varit duktiga att kvalificera sig till EM- och VM-slutspel, men att vi sedan inte lyckats så väl. Lagerbäck har skördat många framgångar som ledare för landslaget, men Tommy Söderbergs insats får heller inte glömmas i sammanhanget. En förnyelse på förbundskaptensposten är dock önskvärd, inte minst för att få in flera nya spelare. Men blir det någon förändring om Sverige skulle lyckas mycket bra under EM?

Under dagen hade Bollhallen i Degerfors brunnit ner till grunden, och det menades att den snarast bör byggas upp igen. På frågan hur cafédeltagarna såg på Degerfors respektive Carlstad Uniteds chanser att framgent hävda sig var det inte någon tvekan. Degerfors ansågs ha bättre förutsättningar, grunden för detta är den fotbollskultur som finns.

Ishockey fick självklart en hel del utrymme, och det mesta handlade om Färjestad. Stoppet i maskineriet under den förra säsongens slutspel var inte direkt oväntat. Det saknades energi, och kanske var det gnissel inom klubben. Roger Melin var inte den engagerade pådrivare som skulle ha behövts. Även om det skrivs väldigt mycket om Färjestad ansågs det motiverat, eftersom intresset är så stort. Frågan ställdes om pressen är alltför snäll då prestationerna i vissa matcher kan anses undermåliga, och kanske är det så. Man tyckte inte att publiksiffrorna pekar mot någon kris. Det måste bedömas som bra att ändå så många kommer, speciellt med hänsyn till den ökande konkurrensen från TV. Kanske skulle en åtgärd för att höja åskådarantalet kunna vara att biljettpriset rabatteras vid besök av mindre publikdragande lag.

Man var överens om att det var bra att Boltic-Göta degraderades från högsta serien, det förbättrar möjligheterna för en mera sund uppbyggnad av klubben. Med facit i hand skulle det kanske till och med ha varit bättre om föreningen begärt sig ner i seriesystemet och sanerat skulderna redan vid sammanslagningen av Boltic och Göta. Ett positivt tecken är att många före detta spelare nu engagerat sig i ungdomsarbetet. Det konstaterades att innebandyn är en allvarlig konkurrent till bandyn och även att det duktiga Västerstrands damlag har dåliga åskådarsiffror. Detta senare sågs som ett tecken på bristande intresse för damlagidrott generellt sett, dock med undantag för några orter. En innehall är sannolikt nödvändig för en positiv utveckling av bandyn i Karlstad, men skall det ha prioritet?

Skidsporter diskuterades. Kan Markus Larsson lyckas ta alpint guld i ett VM eller OS, och vilken potential har Martin Larsson inom längdskidor? Kommer skidskyttet alltmera att ta intresset från längdåkningen även om rekryteringen just nu ser litet problematisk ut? Det konstaterades att Torsby har lyckats inom skidskyttet, skidgymnasiets betydelse poängterades.

Inom friidrotten har inomhushallarna haft stor betydelse, speciellt för hoppgrenarna. Miljön i Karlstad är mycket bra för friidrott, man har varit framsynt på många sätt. Ett friidrottsgymnasium etablerades tidigt, och universitetet är nu på gång. Göta har lyckats utomordentligt väl, även om det nu inte finns någon i världseliten, vilket vi har varit bortskämda med tidigare. Dock nämndes en löfte, Fredrik Johansson, 21 år med personliga rekordet 46,20 på 400 meter. Bredden är nu sämre än den varit tidigare, och det noterades att pojkar ofta väljer andra sporter än friidrott. Det nämndes att Johnny Holm har hittat en arvtagare till sig själv som höjdhoppstränare. I samband med detta ställdes också frågan på vilket sätt idrotten och mera specifikt Värmländsk idrott skall kunna dra nytta av Stefan Holm då han avslutat den aktiva karriären. Detta skall kanske inte begränsas till idrott, Stefan har potential utöver detta.

Även bordtennis, speedway, handboll och skytte berördes innan årets sista café avslutades.

Agne Andersson

Admin
Admin

Antal inlägg : 24
Registreringsdatum : 08-02-13

Användarens profil http://visaren.forumsv.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet