Café med rubriken ”Nya och gamla idrotter” 2007-02-22

Gå ner

Café med rubriken ”Nya och gamla idrotter” 2007-02-22 Empty Café med rubriken ”Nya och gamla idrotter” 2007-02-22

Inlägg  Admin i mån mar 10, 2008 11:38 pm

I anslutning till Karlstads Idrottshistoriska Förenings årsmöte den 22 februari kåserade Kjell Fredriksson under rubriken ”Nya och gamla idrotter”. Kjell gav ett brett perspektiv på detta.

Tillförlitlig äldre statistik beträffande antalet utövare inom olika idrotter över ett längre tidsspann saknas, men Kjell informerade bl.a. något om utvecklingen under perioden 1998-2005. Redovisningen byggde på RF:s FoU rapport ”Svenskarnas idrottsvanor”. Fotboll är den största idrotten för båda könen, gymnastik den näst största för kvinnor och innebandy den näst största för männen. Handboll är lika stor för båda könen. De idrotter som ökat respektive minskat mest under perioden 1998-2005 redovisas nedan i fallande ordning.
Störst ökning Störst minskning
Handboll Orientering
Kampsport Ishockey
Ridning Bilsport
Motorcykel Basket
Tennis Bowling

Kjell gick igenom ett antal faktorer/krafter som påverkar valet av idrott och diskuterade vilken betydelse de kan ha. Det finns givetvis inte några entydiga svar på detta, men frågor ställdes och uppfattningar redovisades. Här följer några aspekter:

- Vilken roll har t.ex. kamrater, föräldrar och miljön i övrigt?
- Hur påverkar kostnaden för att utöva olika idrotter, speciellt då för barn och ungdom?
- Hur påverkar möjligheten att numera tjäna pengar på sin idrott? För 70 år sedan kunde man göra det enbart inom boxningen, i övrigt innebar det idrottslig diskvalifikation eller proffsförklaring.
- Hur påverkar stödet från stat, landsting och kommun? Varför stöder samhället idrotten?
- Motions- respektive elitperspektivet?
- Genusperspektivets inverkan?
- Vilken betydelse har ideella funktionärer och supporterklubbar?
- Vilken är kopplingen mellan idrottsrörelsen och miljörörelsen?
- Vilken betydelse har samhällsutvecklingen, t.ex. urbaniseringen?
- Medias, idrottsjournalisternas makt!

Kjell pekade även på den förändring som skett inom olika idrotter, där bl.a. material- utvecklingen, teknikutvecklingen och professionella tränare givetvis haft en avgörande betydelse. Några exempel på detta är stavhopp, höjdhopp, backhoppning (Boklöv) och längdåkning på skidor (skate; sprintlopp, professionella vallningsexperter). Allt detta innebär att även om rubriceringen är densamma är det nu, jämfört med tidigare, i stor utsträckning ”en annan sport”.

Det var en mycket intressant genomgång, och vi är många som med stort intresse ser fram mot det alster från Kjell i dessa frågor som kommer att ingå i Värmlands Idrottsförbunds jubileumsskrift 2008. Denna ska komma till bokmässan på Värmlands museum i november.

Admin
Admin

Antal inlägg : 24
Registreringsdatum : 08-02-13

Användarens profil http://visaren.forumsv.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet