VINTEROS-CAFÉ 5 APRIL 2006 PÅ UNIVERSITETSFORUM I KARLSTAD

Gå ner

VINTEROS-CAFÉ 5 APRIL 2006 PÅ UNIVERSITETSFORUM I KARLSTAD Empty VINTEROS-CAFÉ 5 APRIL 2006 PÅ UNIVERSITETSFORUM I KARLSTAD

Inlägg  Admin i mån mar 10, 2008 11:12 pm

Det tredje olympiacaféet i Karlstad Idrottshistoriska Förenings regi, med värmländska vinterolympier som tema, ägde rum den 5 april i Universitetsforum. 13 tidigare olympier hade hörsammat inbjudan.

Olympiacaféet blev ett par timmars lättsmält och underhållande samvaro.
Presentationen och intervjuerna leddes av Värmlands Folkblads tidigare sportchef Rune Nilsson.
Olympierna hade en åldersmässig spännvidd på drygt 60 år; skrinnaren Sven Andersson, 85 år, var ålderman, Annica Flödén, matchfunktionär vid vinterspelen i Turin i år, yngst med 21.
Boforsskrinnaren Andersson berättade om OS-tävlingarna på sjön Misurina i Cortina 1956. Distanserna kördes på naturis och för att undvika sprickbildning i isen beslöt ismakaren, svensken Gösta Nilsson, att såga en 60 centimeter bred ränna runt ovalen. Där låg sedan banorna och flöt.
- Vi slapp sprickorna men isen stod inte emot solen. Den blev sörjig och jobbig, främst för oss som tävlade i de sista paren.
Sven Andersson hade någon vecka före spelen i Cortina åkt milloppet snabbare än någon svensk före honom. Formen var på topp men isen satte stopp för värmländska funderingar på en framskjuten placering. Gulmedaljen hamnade ändå i svensk ägo genom Sigge Eriksson.
Utvecklingen har gått framåt i slitsporter som skidskytte och skridsko.
Ämnet belystes ingående av Kjell Gustafsson och Ronnie Adolfsson (skidskyttar) och sprintskrinnaren Mats Wallberg.
Karlstad har i alla tider varit en makt i curling och sedan Anette Norbergs lag sopat hem guldmedaljer i Turin utvecklades en intresse-boom modell större i curlinghallen. Kanske finns bland de unga som vill börja spela mästarembryon. Vem vet?
Elisabeth Högström besvarade frågor om ansvarsfördelning inom laget ? vem gör vad.
Ulf Sterner var som vanligt i högform och besvarade såväl utfrågare som publik på sitt sedvanligt humoristiska sätt. Kvällens andre ishockeyspelare, Håkan Nordin, olympier i Sarajevo 1984, fick ett stort genombrott det år han kom till Karlstad och Färjestad. Inom en tidsrymd på några månader blev han juniorvärldsmästare och skrev historia som lagmedlem i Färjestads första mästarlag.
Ismakaren Kert Hedin redogjorde för hur det görs is som får stenarna att curla.
Johan Norrman svarade öppenhjärtigt på frågor som behandlade inte bara hans status som olympisk linjedomare utan även det dagsaktuella ämnet ?filmande ishockeyspelare?. Det blev till en intressant diskussion.
Tillfälle till en stunds minglande blev det när samvaron bröts för kaffe och macka.
Hedersgästerna på olympiacaféet var de här:

Skidskytte: Kjell Gustafsson, Ronnie Adolfsson
Ishockey: Ulf Sterner, Håkan Nordin
Skridsko: Sven Andersson, Mats Wallberg
Curling: Elisabeth Högström, Marie Henriksson, Marika Brunsell, Birgitta Sewik
Ishockeydomare: Annica Flödin, Johan Norrman
Ismakare (curling): Kert Hedin

vid pennan: Rune Nilsson

Admin
Admin

Antal inlägg : 24
Registreringsdatum : 08-02-13

Användarens profil http://visaren.forumsv.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet