FRISKVÅRDSCAFÉET 27 FEBRUARI 2006

Gå ner

FRISKVÅRDSCAFÉET 27 FEBRUARI 2006 Empty FRISKVÅRDSCAFÉET 27 FEBRUARI 2006

Inlägg  Admin i mån mar 10, 2008 11:08 pm

I anslutning till årsmötet den 27 februari arrangerade Karlstads Idrottshistoriska Förening ett café med rubriken ”Friskvård”. Tre verkliga veteraner vad gäller utvecklingen av friskvårdsorganisationen medverkade, förre friskvårdschefen Kjell-Åke Andersson, doktorn Ola Wessmark och politikern Gunnar Törnqvist, samt nuvarande friskvårdschefen Annika Ode.
Organisationsutvecklingen kan sägas ha startat med bildandet av Motionsstiftelsen i Värmland 1968, och det betonades att Värmland var tidigt ute. Ett problem var att forskning saknades, och speciellt den medicinska professionen var därför skeptisk. Man trodde i princip inte på värdet av fysisk aktivitet. Forskningen startade dock under 1980-talet och numera finns ett rikhaltigt material som visar på friskvårdens värde. Personalen inom hälso-och sjukvården har nu också bättre förståelse för dess betydelse.
Trots den professionella tveksamheten till värdet av friskvård såg landstinget positivt på verksamheten men var angeläget om att få med kommunerna i satsningarna. Ett mål var att inrätta friskvårdscentraler i varje kommun, och det finns nu i alla kommuner utom en.
Friskvården i Värmland är en ideell förening med företrädare för landstinget, Region Värmland , Värmlands Idrottsförbund och SISU i styrelsen. Verksamheten finansieras genom landstingsbidrag, kommunala bidrag och intäkter, 56, 16 respektive 28% år 2005.
En medicinsk styrgrupp med läkare, sjukgymnast, dietist och friskvårdschefen har inrättats, men Annika Ode såg även ett behov av insatser från beteendevetare. Friskvårdsorganisationen har numera bland annat en viktig funktion vid utförandet av den ordination om fysisk aktivitet som sjukvårdspersonal kan göra.
Det är helt klart att friskvård (kost och motion) är något som vi all borde ge större prioritet för att förbättra livsstilen och få ett ökat välbefinnande. I det sammanhanget är givetvis friskvårdens hälsobefrämjande arbete riktat mot barn och ungdom särskilt betydelsefullt.

Admin
Admin

Antal inlägg : 24
Registreringsdatum : 08-02-13

Användarens profil http://visaren.forumsv.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet